Editori

Synergia Foxyssa sisällön muokkaus onnistuu helppokäyttöisellä inline-editorilla. Editorin saa muokkaustilassa näkyviin joko maalaamalla tekstin tai klikkaamalla hiiren oikeaa nappia. Mobiililaitteella editori on kiinteänä muokattavan tekstin yläpuolella. Mobiilissa editorin painikkeita on karsittu entisestään, jotta muokkaus olisi helpompaa.

Editorin toiminnot

Tekstin muotoilu

Tekstiin on mahdollista tehdä perusmuotoiluja.  Käytössä on seuraavat toiminnot:

Rivivaihto

Saat tehtyä rivinvaihdon painamalla <Shift>+<Enter>. Responsiivisella sivulla pelkästään ulkonäöllisiä rivivaihtoja kannattaa kuitenkin välttää, koska eri kokoisilla ruuduilla teksti näyttää erilaiselta.

Otsikkotyypit

Voit määritellä tekstille otsikkotyypin. Otsikot eroavat toisistaa ulkonäön lisäksi myös arvoltaan hakukonenäkyvyyden suhteen. Otsikko 1 kannattaa olla sivun pääotsikkona. Sen jälkeinen sisältö kannattaa jaotella eri otsikkotyyppejä hyödyntäen.

Lihavointi

Voit lihavoida maalatun tekstin tällä painikkeella.

Kursivointi

Voit kursivoida maalatun tekstin tällä painikkeella.

Alleviivaus

Voit alleviivata maalatun tekstin tällä painikkeella. Alleviivausta kannattaa käyttää harkiten, koska vakintuneen käytännön mukaisesti linkit ovat alleviivattuja.

Yliviivaus

Voit yliviivata maalatun tekstin tällä painikkeella.

Alaindeksi

Voit muuttaa maalatun tekstin alaindeksiksi tällä painikkeella.

Yläindeksi

Voit muuttaa maalatun tekstin yläindeksiksi tällä painikkeella. Yläindeksiä käytetään mm. neliömetrejä merkitessä.

Tekstin tasaus

Tällä painikkeella voit tasata tekstin haluamallasi tavalla. Tätä kannattaa käyttää lähinnä vain taulukon soluissa, sillä tasaukset eivät yleensä näytä kovin hyvältä sivustolla.

Värit

Tällä painikkeella voit vaihtaa tekstin väriä. Voit valita värin aukeavasta paletista. Paletin yläreunassa olevista välilehdistä voit määritellä haluatko vaihtaa tekstin väriä vai tekstin taustaväriä. Saat poistettua asetetun värin kumi -painikkeella.

Listat

Voit jaotella osan sisällöstä listoihin. Käytössäsi on normaali ja numeroitu lista (<ul> ja <ol>). Näiden toiminnassa ei ole eroavaisuuksia. Voit lisätä listan painamalla jompaakumpaa ikonia. Kun painat listan sisällä <Enter>iä, tehdään uusi listaelementti. Jos painat kaksi kertaa peräkkäin <Enter>iä, poistutaan listan ko. tasolta.

Sisennys

Voit sisentää listan painamalla painiketta halutun listaelementin kohdalla.

Loitonnus

Voit loitontaa listan painamalla painiketta. Tällä painikkeella voit myös poistua listan muokkauksesta, mikäli olet listan päätasolla.

Vaakasuora viiva

Voit lisätä vaakasuoran viivan tällä painikkeella (<hr />).

Taulukot

Saat lisättyä sivulle taulukon painikkeesta. Älä käytä taulukoita pelkästään ulkonäköseikkojen (mm. kuvien asettelun) takia, sillä taulukot eivät mahdu kokonaan pienelle ruudulle. Tämä painike avaa selkokielisen valikon, miten taulukoita voidaan muokata.

Valitse ensin kuinka monta saraketta ja riviä haluat.Tämän jälkeen taulukko lisätään editoriin. Editorin reunaviivat eivät näy oletuksena tallennetussa taulukossa. Kun painat hiirellä jossain taulukon solussa, saat valikon jossa voit muokata joko solua tai taulukkoa.

Solun muokkauksessa on seuraavat toiminnot:

Ylätunniste. Tällä voit lisätä taulukolle otsikkorivin (<th>).

Poista. Tällä voit poistaa koko taulukon.

Rivi. Tästä voit muokata taulukon rivejä. Painikkeesta aukeaa selkokielinen valikko, voit mm. lisätä ja poistaa rivejä.

Sarake. Tästä voit muokata taulukon sarakkeita. Painikkeesta aukeaa selkokielinen valikko, voit mm. lisätä ja poistaa sarakkeita.

Solu. Tästä voit mm. yhdistää ja jakaa valittuja taulukon soluja.

Solun tausta. Tästä voit vaihtaa solun taustaväriä. Voit valita värin aukeavasta paletista. Saat poistettua asetetun taustavärin kumi -painikkeella.

Pystysuora tasaus. Tästä voit määritellä minne solu tasataan (mikäli viereiset sarakkeet kasvavat isommiksi). Oletuksena solut tasataan pystysuunnassa keskitetysti, mikä ei välttämättä aina näytä hyvältä.

Solun tyyli. Tästä painikkeesta voit lisätä solulle viivan halutuille reunoille.

Muut toiminnot

Kumoa

Voit kumota editorin sisäisiä muutoksia tällä painikkeella. Mikäli painike on harmaa, muutoksia ei ole tehtynä.

Tee uudelleen

Voit tehdä uudelleen kumoamasi muutokset tällä painikkeella. Mikäli painike on harmaa, muutoksia ei ole kumottu.

Näytä HTML

Painikkeella pääset käsiksi muokattavan alueen HTML -koodiin. Normaalikäytössä painiketta ei tarvitse, mutta mikäli olet edistynyt käyttäjä voit tehdä muutoksesi suoraan tänne.

Tuo tiedosto

Painikkeella saat tuotua valmiin tiedoston validissa HTML -muodossa editoriin. Lue lisää kohdasta Valmiin sisällön hyödyntäminen.

Usein kysytyt kysymykset

Editori ei toimi oikein, miksi?

Editori käyttää toimiakseen nykyaikaisia javascript -tekniikoita. Todennäköisesti selaimesi on liian vanha. Mikäli selaimesi on kuitenkin riittävän uusi, ota meihin yhteyttä niin pyrimme korjaamaan ongelman.

Miksi en saa lisättyä videoita suoraan editorilla?

Myös videoiden tulee olla responsiivisia. Tästä syystä videoiden lisäykseen tulee käyttää Upotuskoodi -moduulia.

Miten saan taulukosta hyvännäköisen?

Kun olet lisännyt taulukon, saat siitä hyvännäköisen Tekstin väri -painikkeella ja taulukon omalla muokkaustyökalulla (Solun tausta). Älä siis käytä tekstin taustaväriä, sillä tämä ei vaikuta solun taustaväriin. Voit tasata solut Tekstin tasaus -valinnalla. Voit tarvittaessa lisätä taulukkoon reunukset Solun tyyli -valikosta. HUOM! Voit valita useamman solun kerrallaan maalaamalla ne.